kto komu musi udowodnić

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • westwi78
    RS
    • 2008
    • 2940

Spółdzielnia coś chce od Ciebie czy Ty od spółdzielni?

Komentarz

• mariuszpolice
      Ambiente
      • 2012
      • 178

Zamieszczone przez westwi78
      Spółdzielnia coś chce od Ciebie czy Ty od spółdzielni?
      Spółdzielnia mnie oskarża że zmieniłem zawory, a ja twierdzę że nie.
      Więc myślę że oni coś chcą ode mnie, więc to oni muszą mi udowodnić że podczas zimy pokrętła były oryginalne.

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14885
        • Octavia IV (NX3)

A ja tak trochę z innej beczki - ale o podzielnikach.

Dzisiaj u mnie nawadniają instalację na zimę - przyglądnąłem się zaworom czy nie cieknie i podzielnikom. I co jak po sezonie letnim (po zimie zakładali nowe kapilary z płynem) mam poniżej "0"????????? Przecież nie zużyłem tego grzejąc, a zapłacę :evil:
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

Życie w bloku jednak jest przekichane... Tyle co za ogrzewanie 45m2 w bloku płacę teraz za 170m2 w domu.
          Gdzie tu logika? Ale prezesów trzeba utrzymywać niestety...

Co do zdejmowania grzejników na zimę - nie zawsze można zamontować dodatkowy zawór na odpływie i tu niestety pojawia się problem drobny...
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• obrus
            Elegance
            • 2011
            • 783
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja tam nie narzekam na koszt grzania w bloku, bo miesięcznie płacę niecałe 200 zł. Mieszkam na ostatniej kondygnacji, 60m2, blok ocieplony, moje (właściwie to żony) mieszkanie ocieplone także od wewnątrz, okna pcv, choć już stare, no i w zimie muszę ściągać głowice z niektórych kaloryferów, bo jest zimno. Chcąc mieć w dużym pokoju 22 st kaloryfery muszą być niesamowicie gorące. Prawdopodobnie ciepełko ucieka przez nieocieplony strop. Sąsiad z II piętra mając stare okna i wiecznie uchylone przy letnich kaloryferach miał ciepełko. Na szczęście w bloku podzielniki nie przeszły - musiało się się zgodzić nie mniej, niż 80% lokatorów. Ciekawe, jaki zastosowaliby u mnie przelicznik?

Komentarz

• TREI
              Ambiente
              • 2008
              • 176
              • Alfa Romeo
              • BUD 1.4 MPI 80 KM
              • CJZA 1.2 TSI 105 KM

U mnie w bloku cała klatka zrezygnowała z podzielników, w efekcie nikt nie oszczedza na ogrzewaniu, mam zawsze odkręcone grzejniki i b.czesto uchylone okno. Wczesniej zakrecałem przed wietrzeniem i miałem 18 stopni teraz mam ok.24 Poprzednio co sezon miałem ok.600zł dopłat i siedziałem w zimnie obecnie od kilku lat mam zawsze zwroty(jakies grosze) i na ogrzewaniu nie oszczedzam. Podzielnik juz w załozeniu jest tak skonstruowany zeby ludzi oszukiwac, bo dlaczego np.nie jest to licznik na zasadzie wodomierza, odkręcam grzejnik i nabija? poda by była cena jednostki i kazdy miałby na tym jakąś kontrole.

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14885
                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez TREI
                bo dlaczego np.nie jest to licznik na zasadzie wodomierza, odkręcam grzejnik i nabija?
                też kiedyś nad tym myślałem - na zasadzie wodomierza plus ustalona stała temperatura wody i opłata za zużyte m 3. Tylko w sezonie temperatura wody jest różna - jak jest zimno to jest wyższa, jak jest cieplej to jest niższa. I tu jest problem. A temp. wody nie zależy od spóldzielni.
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• logan_x
                  Rider
                  • 2011
                  • 401
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ciepłomierz byłby idealny, mierzy przepływ wody oraz temperaturę na wejściu i wyjściu instalacji.

Komentarz

• macherstudio
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 2378
                    • Mitshibishi
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ciężar dowodu spoczywał będzie na spółdzielni - gdyby to oni poszli do sądu z roszczeniem przeciwko Tobie - aczkolwiek w mojej ocenie pies jest pogrzebany w uchwale wewnętrznej a nie w rodzaju podzielników - i odczycie 0
                    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• tomikt
                      Rider
                      • 2007
                      • 391

koledzy,
                      wymóg , ze temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 16 stopni jest już w prawie (warunki techniczne jakim odpowiadają budynki).

jeśli chodzi o ogrzewanie - nie ma fizycznej możliwości zrobienia rzetelnego rozliczenia ciepła w budynku wielorodzinnym . ciepło się nie cacka - przepływa z pokoju do pokoju i nie patrzy czyje to mieszkanie.
                      inaczej też musisz grzać mieszkanie szczytowe (ostatnie piętro , ostatnia klatka) a inaczej mieszkanie w środku budynku.
                      pomiar zużytego ciepła masz na wejściu do budynku , podzielniki pozwalają na rozdział kosztów. i to nie tak wprost , bo np. mieszkanie szczytowe ma współczynnik 0,5 , parter 0,75 a otoczone innymi mieszkaniami - 1

technicznie patrząc całe te podzielniki są o kant dupy roztrzaskać ale :
                      - jakoś te koszty trzeba podzielić
                      - jakoś trzeba zmotywować mieszkańców do ogrzewania

Teraz struktura opłat za ciepło się zmienia - rosną koszty stałe - za gotowość podania ciepła , za infrastrukturę - co oznacza że nawet jak zamkniesz całkowicie ogrzewanie w mieszkaniu to i tak będziesz płacił (przy normalnym grzaniu podział koszty stałe/koszty ciepła to ok 60/40).
                      ech...
                      TomikT

Komentarz

• mariuszpolice
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 178

Nie wiem kto dopuszcza żeby w mieszkaniu spadło poniżej 16 stopni.
                        Ja bym wszystko zrozumiał, ale założyli nam takie pokrętła że po otwarciu okna podczas temperatury na zewnątrz plus 8 stopni włączają się grzejniki. :roll: nawet nie można przewietrzyć mieszkania.
                        Napisałem pismo o przedstawienie dokumentu stwierdzającego na jakiej podstawie chcą mnie rozliczyć za m2 i z tego co na razie widziałem mają jakieś zapiski na kopii protokołu, a u mnie żadnych notatek nie ma! Ważny jest taki dokument :?:
                        A co jak mam nadpłatę i spółdzielnia zabierze mi prawie całość nadpłaty i odda na przykład 1zł?

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14885
                          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez tomikt
                          wymóg , ze temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 16 stopni jest już w prawie
                          żebym przy najgorszych mrozach nie odkręcał grzejników (tak jak je bardzo rzadko używam) to 16 stopni :shock: - chyba bym musiał cały czas mieć okna otwarte. Ja nie grzejąc mam nie mniej niż 20 - 22
                          jeśli chodzi o ogrzewanie - nie ma fizycznej możliwości zrobienia rzetelnego rozliczenia ciepła w budynku wielorodzinnym . ciepło się nie cacka - przepływa z pokoju do pokoju i nie patrzy czyje to mieszkanie.
                          to rozumiem, ale dlaczego np. moja sp-nia ma w regulaminie zapis o minimum 4 wypalonych podziałkach skoro ja nie grzeję.
                          inaczej też musisz grzać mieszkanie szczytowe (ostatnie piętro , ostatnia klatka) a inaczej mieszkanie w środku budynku.
                          pomiar zużytego ciepła masz na wejściu do budynku , podzielniki pozwalają na rozdział kosztów. i to nie tak wprost , bo np. mieszkanie szczytowe ma współczynnik 0,5 , parter 0,75 a otoczone innymi mieszkaniami - 1
                          to te współczynniki, które mam powinny dotyczyć róznież kosztów STAŁYCH!!!
                          technicznie patrząc całe te podzielniki są o kant dupy roztrzaskać ale :
                          - jakoś te koszty trzeba podzielić
                          no właśnie to sp-nia ma wyjść na swoje moim kosztem, a nie odwrotnie :evil:
                          - jakoś trzeba zmotywować mieszkańców do ogrzewania
                          i to jest niestety sedno sprawy, żeby płacili jak najwięcej
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

koledzy,
                            wymóg , ze temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 16 stopni jest już w prawie (warunki techniczne jakim odpowiadają budynki).
                            A jakiś cytat? Bo nie przypominam Sobie by w WT był zapis nakazujący użytkownikowi utrzymanie temperatury minimum 16 stopni.
                            pzdr
                            Adam

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

Zamieszczone przez b707
                              koledzy,
                              A jakiś cytat? Bo nie przypominam Sobie by w WT był zapis nakazujący użytkownikowi utrzymanie temperatury minimum 16 stopni.
                              pzdr
                              Nie wprost, bo te ustawy to nie są do tego, żeby zrozumiał je przeciętny człowiek:

§49. Budynek i pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi oraz inne budynki, jeżeli wynika to z ich przeznaczenia, powinny być wyposażone w instalacje (urządzenia) do ogrzewania pomieszczeń w okresie obniżonych temperatur, umożliwiające utrzymanie temperatury powietrza wewnętrznego odpowiedniej do ich przeznaczenia. Wymaganie to nie dotyczy budynków rekreacyjnych, użytkowanych wyłącznie w sezonie letnim.

(...)

§134.5. W budynku zasilanym z sieci ciepłowniczej oraz w budynku z własnym (indywidualnym) źródƒłem ciepƒła na olej opaƒłowy, paliwo gazowe lub energię elektryczną, regulatory dopƒływu ciepƒła do grzejników powinny działać automatycznie, w zależności od zmian temperatury wewnętrznej w pomieszczeniach, w których są zainstalowane. Wymaganie to nie dotyczy budynków jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej, a także poszczególnych mieszkań oraz lokali użytkowych wyposażonych we wƒłasne instalacje ogrzewcze.

§134.6. Urządzenia, o których mowa w ust. 5, powinny umożliwiać użytkownikom uzyskanie w pomieszczeniach temperatury niższej od obliczeniowej, przy czym nie niższej niż 16stC w pomieszczeniach o temperaturze obliczeniowej 20stC i wyższej.

Do tego "pochwalę" się, że współczynniki korygujące koszty z podzielników są "do doopy". Wszyscy znani mi sąsiedzi mieszkający na moim osiedlu w mieszkaniach szczytowych na parterze muszą dopłacać do tego ogrzewania (zaliczkowanego w czynszu) - ja nawet do 50% - a wcale nie mam sauny w mieszkaniu (moje dzieciaki lubią raczej niską temperaturę). W tym samym czasie mieszkańcy z lokali "środkowych" mają spore nadpłaty. W większości wynika to stąd (bo ludzie się chwalą), że ci "środkowi" mają zakręcone na minimum regulatory i są grzani przez sąsiadów... :?
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• cysterniarz
                                RS
                                • 2008
                                • 1887
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Trochę mieszacie pojęcia. "Warunki techniczne..." są po to by zaprojektować i wybudować w taki sposób dany obiekt budowlany/budynek żeby spełniał wszystkie warunki i wymogi niezbędne do jego użytkowania.
                                To rozporządzenie nie jest aktem wykonawczym dla "Kowalskiego - lokatora" czy prezesa spółdzielni żeby nakazywać utrzymywanie temp. wew. min 16*C
                                Agamek12,
                                te przepisy nie nakazują utrzymania tej temperatury w okresie grzewczym a stanowią wymóg do zaprojektowania w taki sposób instalacji i dobrania urządzeń by dało się takie parametry osiągnąć.

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9935
                                  • Ford

cysterniarz, nie wnikam w to co może i czego nie może spółdzielnia. Stwierdzam jedynie, że przepisy nakazują (nie wprost!!!) utrzymanie w mieszkaniach temperatury nie niższej niż 16stC. (no bo jeśli obiekt ma być wyposażony w instalację/urządzenia dające temperaturę nie niższą niż 16stC to te 16stC musi zawsze być - nawet jeśli użytkownik chce mieć ją niższą).
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• karuzel
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 210

Agamek12 mam sytuację w bloku gdzie developer nie skończył i nie sprzedał lokalu usługowego pod moim mieszkaniem (działo się to zeszłej zimy). Developer ma gdzieś ogrzewanie tego pomieszczenia i płacenie za to. Szedł mi grzyb po ścianie od dołu więc zrobiłem zdjęcia, wydrukowałem ten zapis i przedstawiłem go prawnikowi specjalizującemu się w sprawach dot. budowy i najmu lokali. Powiedział, że jeżeli spór byłby z osobą prywatną można by rozpocząć batalię ale jeśli chodzi o developera to nawet mało doświadczony i rozgarnięty prawnik (a takowego pewnie developer na usługach posiada) jest w stanie podważyć te zapisy więc z dużym prawdopodobieństwem zmarnuję swój czas i pieniądze. Ogólnie stwierdzenie prawnika było takie "jak właściciel lokalu nie chce grzać to nikt go do tego nie zmusi". Oczywiście sprawa wygląda inaczej jak są jakieś warunki ustalone wewnętrznie do których trzeba się stosować np. w spółdzielniach. Sądzę, że prawnik miał rację, bo przeszukałem sporo stron i wątków z różnych forum (na kilku był problem podobny do mojego) ale niestety finalnie nie doszukałem się, że ktoś rozpoczął i wygrał proces o 16 stC.

Komentarz

• cysterniarz
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1887
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                      Stwierdzam jedynie, że przepisy nakazują (nie wprost!!!)
                                      Nie, nie ma takich przepisów na dzień dzisiejszy. Przepisy nie nakazują tego a jedynie wewnętrzne regulaminy spółdzielni. Jeżeli byłby taki akt wykonawczy w obiegu prawnym to dotyczyłoby to WSZYSTKICH budynków wielorodzinnych czy jednorodzinnych i użyt. publicz. też. Wspólnoty nie bawią się w takie durnowate regulaminy i jak Kowalski tam chce to sobie zakręca na 0.
                                      no bo jeśli obiekt ma być wyposażony w instalację/urządzenia dające temperaturę nie niższą niż 16stC to te 16stC musi zawsze być
                                      Dalej nie rozumiesz.
                                      Urządzenie musi zadziałać w ten sposób żeby zapewnić możliwość nagrzania obiektu do tych 16*C czyli mają być tak dobrane np grzejniki czy piec do kubatury, żeby podołały, a nie że kocioł będzie walił pełną mocą a w pomieszczeniu będzie tylko 12*C max, bo kaloryfery są wielkości kartki A4.
                                      To są parametry i wytyczne dla projektantów w tym przypadku a nie dla użytkowników lokali.

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

cysterniarz, przyjmijmy, że mnie przekonałeś...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• cysterniarz
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1887
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9935
                                            • Ford

Zamieszczone przez cysterniarz
                                            i jak Kowalski tam chce to sobie zakręca na 0.
                                            a głowica termostatyczna i tak puszcza w grzejnik czynnik grzewczy, żeby w mieszkaniu minimum 16stC zapewnić...
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• cysterniarz
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1887
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

a głowica termostatyczna i tak puszcza w grzejnik czynnik grzewczy, żeby w mieszkaniu minimum 16stC zapewnić...
                                              nie 16* a 4*C :wink:

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14885
                                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez cysterniarz
                                                4*C
                                                tak jest u mnie - taki był zapis w instrukcji głowic, które kiedyś zakładali
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Luki80a
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 341
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                                                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Ewentualnie można też mieć zawór na powrocie i go zakręcić :wink:
                                                  Wtedy głowica termostatyczna nie ma nic do gadania :P
                                                  Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• mariuszpolice
                                                    Ambiente
                                                    • 2012
                                                    • 178

No i zaczęła spółdzielnia dawać rozliczenia z ogrzewania. Gościu dostał 3600zł niedopłaty :shock: rzekomo przez pokrętła.

Komentarz

Pracuję...